Akkrum.net

­De petitie “Stop de uitbreiding Tusken de Marren in Akkrum” nadert een aantal van duizend ondertekenaars, die tegen de uitbreiding van het recreatiepark met 195 vakantievilla’s en woonarken zijn. Ze vinden de huidige 96 recreatievilla’s in het bestaande park meer dan genoeg. Met ruim twintig vrijwilligers voert de werkgroep Mooi Akkrum een huis-aan-huis-actie om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. In een aantal straten in Akkrum en Nes (H) bellen ze ook aan en krijgen bewoners de gelegenheid om schriftelijk te ondertekenen.

“De vraag is niet meer óf we de duizend handtekeningen gaan halen, maar wanneer”, aldus Jetske de Blaauw, woordvoerder van Mooi Akkrum. Ze benadrukt dat het er niet om gaat om inwoners over te halen te tekenen. “We wisten dat we nog lang niet iedereen hadden bereikt. Door aan te bellen bieden we ook veel oudere mensen de gelegenheid om hun stem te laten horen.” De vrijwilligers zijn onder de indruk van de warmte, waarmee ze worden ontvangen. “Veel mensen laten ons binnen en willen graag hun zorgen met ons delen. Dat is heel bijzonder.”

Goed voor de ondernemers en de leefbaarheid
Het overgrote deel van de mensen bij wie is aangebeld, is tegen de uitbreiding, aldus De Blaauw. “Het is voor ons ondoenlijk om bij alle 1.850 huizen in Akkrum en Nes aan te bellen. Maar als het aantal huizen waar is aangebeld representatief is voor het hele dorp, dan is het aantal mensen dat tegen de uitbreiding is nog hoger”

De vrijwilligers spreken ook met voorstanders, mensen die er nog over willen nadenken, er niet mee bezig zijn of neutraal zijn. Een veelgehoord argument van de voorstanders is dat de uitbreiding goed is voor de ondernemers en daarmee voor de leefbaarheid van het dorp. De Blaauw: “Ook wij zijn voor een leefbaar Akkrum en natuurlijk hebben we daar winkels en horeca bij nodig. Alleen denken wij dat we daar zo’n groot vakantiepark niet voor nodig hebben. Bovendien zijn wij voor kleinschalig toerisme, dat is juist de kracht en de charme van ons dorp.”

Krachtig signaal
Eind januari heeft Mooi Akkrum een gesprek met wethouder Van Veen van de gemeente Heerenveen. De Blaauw: “De petitie laat zien dat we niet een klein groepje zijn dat tegen is, maar dat het om een grote groep gaat. Met zoveel ondertekenaars kunnen we een krachtig signaal geven. De politiek kan niet meer om ons heen.”

Schriftelijk ondertekenen in Doarpskeamer
Voor mensen die de petitie op papier willen ondertekenen, houdt Mooi Akkrum een middag zitting in Doarpskeamer Akkrum-Nes. Die is op vrijdag 19 januari 2024 van 14.00 tot 16.00 uur. Wie nog een vrijwilliger aan huis wil hebben, kan dit laten weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contact opnemen met Jetske de Blaauw, 06-52140719.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)