Akkrum.net

Thom Zigterman (49) uit Akkrum heeft de eerste prijs in een Belgische compositiewedstrijd voor fanfare- en harmonie-orkesten gewonnen. Zijn werk The Legend of Kópakonan was uit 48 inzendingen het beste in zijn categorie. De jury van Vlaamse amateurmuziekorganisatie (VLAMO) bestond uit de Belgische componisten Jan Van der Roost en Tom Hondeghem en de Nederlander Leon Vliex. Aan de prijs is een bedrag van € 2.500 verbonden.

,,De muziek is een uitdaging voor elke individuele muzikant, maar ligt technisch, ritmisch en qua omvang binnen de mogelijkheden van een 4e divisie fanfare- of harmonieorkest’’, aldus Thom Zigterman, naast componist ook dirigent van onder andere de fanfares in Schraard en Spannum. Met het prijswinnende werk kunnen luisteraars wegdromen in een dramatische legende over de Zeehondenvrouw, die zich afspeelt op Faeröer, een groep eilanden in de driehoek tussen Schotland, IJsland en Noorwegen.

Zigterman heeft een eigen uitgeverij met composities en arrangementen. Daar is ook het prijswinnende muziekstuk te koop. Met het werk The Forgotten Battle of 1666 won hij al eerder een prijs in de Vlaamse compostiewedstrijd. De compositie Les Mémoires de Moresnet werd zelfs een verplicht werk voor de vierde divisie tijdens de Open Nederlandse Fanfarekampioenschappen in 2017.

De Akkrumer muzikant en componist verzorgt gastdirecties en is jurylid bij festivals, solistenconcoursen en try-outs. De afgelopen acht jaar is hij voornamelijk bezig met dirigeren, arrangeren en componeren. Daarnaast werkt hij als freelance engraver, arrangeur en muziekredacteur voor onder andere Johan de Meij (Amstel Music) en de Friese muziekuitgeverijen Lake Music Publications in Feanwâlden en Ferskaat MP in Lemmer.

Foto: Arie Bruinsma

Nog geen reacties.

(advertentie)