Akkrum.net

Swan Expeditions uit Akkrum is in alle hevigheid tegen de boycot van Rusland als gevolg van de oorlog met Oekraïne aangelopen. De beide tallships Wylde Swan en Reade Swan zouden reizen van respectievelijk een maand en drie maanden met groepen Russen maken. Na het uitbreken van de oorlog blies het Moskouse charterbedrijf alles af.

De financiële schade voor het Akkrumer bedrijf ligt tussen de 300.000 en 400.000 euro. Christophe Meijer van Swan Expeditions hoopt met andere activiteiten deze zomer de schade te beperken. Een van de schepen doet nu aan de Tall Ship Races 2022 mee.

De drie maanden lange reis orn Groenland van een groep van 28 Russen op zeilschoener Wylde Swan was net in kannen en kruiken – de aanbetaling was vier dagen binnen – toen op 24 februari 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak. Het charterbedrijf in Moskou kreeg de ene na de andere afmelding. De Russische reizigers konden vanwege de sancties niet meer naar Groenland reizen, terwijl landgenoten in het buitenland niet meer via de Russischtalige site konden boeken.

,,Ontzettend lieve mensen''
Christophe Meijer is met het lot van de Russische charteraar en zijn personeel begaan. ,,Het zijn ontzettend lieve, aardige mensen. Wij vinden het erg en zij vinden het ook heel erg. We hebben vorig jaar met ze op IJsland gevaren. Niks dan lof. Het is heel erg dat de omstandigheden dit teweeg brengen.’’ Het charterbedrijf in Moskou is vrijwel opgehouden te bestaan. De eigenaar is bezig om in een Europees land opnieuw te starten.
 

Het andere schip van Swan Expeditions, de Noorderlicht/Reade Swan, stond voor een reis van een maand naar Spitsbergen geboekt. Het gezelschap van twintig mensen zou over een week vertrekken. Ook die trip is gecanceld als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het schip ligt nu aan de kade in Spitsbergen.

Tallship-races
De Wylde Swan ligt straks aan de Hermeskade in Harlingen en gaat een maand in onderhoud. ,,Daar hebben we vaak weinig tijd voor. We kunnen nu een aantal klussen eens goed oppakken’’, vertelt Meijer. De snelste topzeilschoener met twee masten ter wereld doet in juli mee aan de Tall Ships Races 2022 van het Deense Esbjerg naar Harlingen. Het schip is daarna op het evenement Harlingen Sail van 14 tot en met 17 juli 2022 te zien.
 

Foto's: Swan Expeditions

Nog geen reacties.

(advertentie)