De deelnemers uit Akkrum hebben het tijdens de Strontweek 2024 goed gedaan. De Nynke van Prego Zeilzwerven finishte als eerste strontraceschip van alle klasses en werd winnaar van de vrije klasse. De Verandering met schipper Jacqueline Nugteren kwam als eerste terug in de zware klasse, waar maximaal zes bemanningsleden aan boord mogen.
Doel van de inmiddels legendarische Strontrace is om zo snel mogelijk vanuit Workum naar Warmond te varen en weer terug, zoals in vroeger tijden ook gebeurde met stront voor de Noord-Hollandse bollenboeren, die dan tulpenbollen voor de terugreis meegaven. Nadat de vrachtbrieven zijn getekend in Workum brengt de bemanning de zakken met stront aan boord. Zeilend, jagend of bomend banen ze zich naar Warmond
De strijd op het IJsselmeer en op de Noord-Hollandse wateren waren allesbehalve gemakkelijk. Het skûtsje Nynke was als laatste geloot en mocht achter iedereen aan starten. Op maandag stond een stevige wind van zes Beaufort, die de deelnemende schepen met ferme vlagen over Lelystad naar Amsterdam deed kruisen. ,,Door de vele buien was het vaak een zwart gat waar we invoeren. We mogen geen elektronische navigatiemiddelen gebruiken dus voor het navigeren moesten we scherp zijn’’, vertelt schipper Richard Willart van de Nynke na een vermoeiende week.
De meeste schepen, waaronder de Nynke, gingen op de heenweg over Amsterdam naar Warmond, de eindbestemming van het eerste traject. Schipper Richard Willart: ,,Omdat we daar als eerste aan kwamen mochten we ook met de burgemeester op de foto.’’ . Uit handen van de burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen, waarin Warmond ligt, kregen ze ook een kruik Kaagwater. Traditiegetrouw werd in Warmond de stront gelost en een nieuwe lading bloembollen geladen voor de terugweg.
De Verandering koos ervoor om eerst over Haarlem te gaan richting Workum en kwam daar als eerste schip van de zware klasse aan. Op de terugweg zakte de wind er nog verder uit. Het water op zowel het Marker- als IJsselmeer veranderde in een spiegel, waardoor het zeilen niks werd. Van Amsterdam naar Workum werd het grotendeels roeien en bomen. De loodzware race van 55 kilometer leverde een gemiddelde snelheid van drie tot vier kilometer per uur op.
Beurtveer
Naast de Strontrace worden vanuit Workum nog twee andere wedfstrijden georganiseerd, de Visserijdagen en de Beurtveer. Jorrit Jouwsma van het schip Deinemeid uit Akkrum eindigde op de tweede plaats tijdens de Beurtveer, waarin schepen naar meerdere plaatsen rond het IJsselmeer gaan en waarbij ze passagiers meenemen.
Foto's: Prego Zeilzwerven