Akkrum.net

Met het monteren van een plaquette is Akkrum daadwerkelijk opgenomen in een wandelroute, die herinnert aan het traject dat de Canadese bevrijders aan het eind van de Tweede Wereldoorlog aflegden. Het stalen kleinood hangt boven de deur van de woning van Anneke Goerres aan de Kanadeeskestrjitte, naast een herinneringsbord aan de Canadese soldaten die door Akkrum trokken en er later ook langer verbleven.

Het wandelpad maakt onderdeel uit van de Canadian Trail Fryslân, die weer onderdeel van de Liberation Route Europe is en medio april 2023 werd gelanceerd. In Akkrum wordt aandacht besteed aan een verhaal dat nauw verbonden is met de Kanadeeskestrjitte 49, het verhaal van de Princess Louise Fusiliers, tweehonderd Canadezen die vanaf juni 1945 voor langere tijd in
Akkrum te gast waren. Het verhaal is te vinden op www.liberationroute.com.

Het Europees netwerk van wandelpaden heeft een lengte van bijna 10.000 kilometer. Ze voeren langs honderden plekken met een eigen oorlogsverhaal in negen verschillende landen. Het gaat om een verbinding tussen de belangrijkste regio’s waarlangs de opmars van de geallieerden door Europa tussen 1943-1945 plaatsvond. Belangstellenden kunnen de route wandelend, hikend of fietsend afleggen.

Een groot aantal locaties langs de route is gemarkeerd de Vectors of Memory, de glimmende monumentale wegwijzers. Ze markeren plekken waarover meer informatie op de websites van de betrokken organisaties zijn te verkrijgen is en waarover ook persoonlijke verhalen te beluisteren zijn. De verhalen in drie talen zijn te benaderen via de wandelapp op de mobiele telefoon en op het online, zoals hier.

Op de website Liberation Route Europe komt ook het verhaal van oud-burgemeester Van Sminia, die ervoor zorgde dat verzetsman Sjerp de Vries uit de gemeentelijke cel kon ontsnappen. Dit leidde tot de arrestatie van Van Sminia en uiteindelijk tot deportatievan hem naar concentratiekamp Neuengamme, waar hij op de dag van de bevrijding van de provincie Friesland werd gefusilleerd. Sjerp de Vries was toen kostganger in het pand naast nummer 29, waar toen de slagerij van Lucas Woudstra was gevestigd.

  • Het verhaal over de Canadezen in Akkrum is te vinden op deze link.
  • Ook verhalen uit de regio zijn er te vinden, zoals de bouw van een brug bij Oudeschouw door burgers en de wapendropping tussen Akkrum en Aldeboarn. Klik daarvoor op deze link.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Anneke Goerres houdt de plaquette van de wandelroute vast. Initiatiefnemer Jan Eijzenga (l) en Theo Mast monteren het bordje boven de deur van het huis aan de Kanadeeskestrjitte 49 in Akkrum.230825 Akkrum WOII Canadezen plaquette wandelroute2 1000230825 Akkrum WOII Canadezen plaquette wandelroute 1000230825 Akkrum WOII Canadezen plaquette wandelroute ophangen 1000Anneke Goerres heeft twee bijzondere vlaggen, die aan de bevrijding van Akkrum herinneren. De roodwitte Canadese vlag met de Maple Leaf is gemaakt van parachutedoek.230825 Akkrum WOII Canadezen plaquette wandelroute vlaggen 1000230825 Akkrum WOII herinneringsbord Canadezen 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)