De 5.300 panelen komen op een weiland tussen het spoor en de A32 ten noorden van het aquaduct bij Akkrum. De aansluiting op het stroomnet van Liander is aan de andere kant van de rijksweg, naast het aquaduct. Het zogeheten inkoopstation, de plek waar de stroom van de Akkrumer zonnepanelen het landelijke net opgaan, wordt met een kabel onder de rijksweg door aangesloten. De stichting maakt daarvoor een boorplan. Tegelijkertijd wordt het vergunningentraject doorlopen, terwijl ook het gebruik van de rijksgrond via de gemeente wordt geregeld.
Als gevolg van vertragingen is de start van de aanleg van zonnepark Leppagreide een aantal malen uitgesteld. Zoals het er nu voorstaat, gaat in maart 2022 de eerste schep de grond in. De plannen werden in december 2017 aan het dorp gepresenteerd. Aanvankelijk zou het park 8.000 zonnepanelen krijgen. Vanwege het hoge rendement van de aangekochte panelen kan Leppagreide met een kleiner aantal toe dan aanvankelijk geschat. Het zonnepark voorziet in de energiebehoefte van ongeveer 750 van de pak weg 1.800 huishoudens in Akkrum en Nes.
Zonnepark bij klaverblad
Samen met de gemeente werkt Stichting Duurzaam Akkrum-Nes ook aan een 21,5 hectare groot zonnepark in de noordoostelijke oksel van het klaverblad bij Heerenveen. Daarvoor is de Heerenveense Energie Coöperatie opgericht, waarin ook de zusterorganisaties in Aldeboarn en Aengwierden participeren. Doel is om in de gemeente grotere duurzame energieprojecten op te pakken. De gemeenteraad heeft deze week een besluit over de voorbereiding genomen en daar ook geld voor beschikbaar gesteld. Vanaf 2023 kan het zonnepark draaien. In het gebied is ook ruimte voor een bedrijventerrein van 20 hectare en 60 hectare landbouwgrond, waarop de natuur een belangrijke rol krijgt.
Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan - Logo: Paul Hettinga