Akkrum.net

Archieffoto januari 2023: Aize Wijnstra (links) krijgt de gemeentelijke gouden speldt handen van CdK Arno Brok.

Aize Wijnstra (72) is benoemd tot erelid van de vereniging van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes. Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan werd het voorstel met een applaus van de aanwezige leden bekrachtigd. De oud-voorzitter, die na twintig jaar op 31 augustus 2024 zijn bestuurstaken neerlegde, heeft ,,een absolute bijdrage aan de ontwikkeling van het dorp gedaan’’, vertelde zijn opvolger Abel Kleefstra. De oud-voorzitter was tijdens de feestelijke avond zelf niet aanwezig, maar is inmiddels van het besluit op de hoogte gebracht.

,,Na twintig jaar is Aize Wijnstra bijna niet weg te denken uit het dorp. Hij heeft een enorm aantal projecten begeleid en opgezet’’, aldus Abel Kleefstra. Zo was hij betrokken bij onder andere de randweg van Akkrum, de centrumvisie, Kunstroute, het duurzaamheidsevenement Reuzedei, het New York-evenement Meet me at the Fountain in 2018 en de Schetsschuit, een vooruitblik op de uitbreiding van Akkrum-Nes.

Nog steeds is Aize Wijnstra actief in het dorp. Na zijn voorzitterschap van Plaatselijk Belang pakte hij dezelfde rol op bij Doarpskeamer Akkrum-Nes. Eerder kreeg hij de Gouden Speld 2023 van de gemeente Heerenveen opgespeld door de Friese commissaris van de koning Arno Brok.

Driekwart eeuw
In een fotopresentatie liet bestuurslid Elizabeth Rekker een aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van 75 jaar Plaatselijk Belang Akkrum-Nes zien. De 45 leden die op 2 mei 1950 onder voorzitterschap van dierenarts E. W. de Jong bij elkaar kwamen, zagen het belang van een organisatie die niet alleen de dorpsbelangen behartigden, maar ook in de zomer volksspelen en andere activiteiten organiseerde. Het mastklimmen was een van de succesvolle zomerse activiteiten en werd na bijna een halve eeuw in 2017 voor het laatst gehouden. Het ledental van de jubilerende vereniging is wel over de zevenhonderd geweest, maar zit momenteel op 658.
 

De inzet voor zowel Akkrum als Nes heeft de vrijwilligers in het bestuur van Plaatselijk Belang in de loop van de jaren soms de nodige hoofdbrekens gezorgd. Tal van projecten kwamen voorbij. De komst van het Juf Boeremaplein op het terrein van de voormalige school is een voorbeeld, de aanschaf van de leugenbank in het centrum, maar ook grote projecten als woningbouw, recreatie en infrastructuur kwamen voorbij.

Verjaardagscadeau
Het belang van een vereniging voor Plaatselijk Belang werd onderstreept door dorpswethouder Sybrig Sytsma, die samen met een aantal raadsleden en ambtenaren naar de feestelijke bijeenkomst was gekomen. ,,Vrijwilligerswerk is niet vanzelfsprekend. Hoe geef je je dorp een stem. De vereniging is daarin van onschatbare waarde, ook voor de gemeente. Achter de schermen gebeurt heel veel. Bestuursleden kloppen bij de gemeente aan, zijn vasthoudend en creatief. Dat is van groot belang.''
 
De wethouder had een cheque van 750 euro voor de vereniging als verjaardagscadeau, maar met een knipoog vroeg ze zich af of dat met een eigen vermogen van 48.000 euro nog nodig was. Eerder had het bestuur al aangegeven dat die pot de komende jaren wordt aangewend voor sociale, culturele en andere projecten in beide dorpen.

 

Archieffoto: Dennis Stoelwinder

Nog geen reacties.

(advertentie)