Het rijk gaat akkoord met de bouw van een nieuwe draaibrug van 7,40 meter hoogte over het Prinses Margrietkanaal bij Oude Schouw. De huidige klepbrug in de weg tussen Jirnsum en Akkrum dateert uit 1950 en verkeert in slechte staat. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers bekrachtigt het besluit van provincie Fryslân en de gemeenten Leeuwarden en Heerenveen, die vorig jaar al in met deze keuze instemden.
Een nieuwe draaibrug biedt een veiligere en betere doorstroming voor zowel beroeps- als recreatievaart op de drukke vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl. Het plan voor de draaibrug wordt verder uitgewerkt. Een ingenieursbureau wordt ingeschakeld om het ontwerp van de brug en de omliggende wegen te ontwikkelen. Ook worden maatregelen voor fietsers, autoverkeer en landbouwverkeer tijdens de bouw van de nieuwe brug bepaald. De aanbesteding begint eind 2024 en de werkzaamheden starten halverwege 2025.
De keuze voor een draaibrug met een doorvaarthoogte van 7,4 meter volgt na uitgebreide verkenningen door Rijkswaterstaat, die al in 2020 begonnen. Er werden aanvankelijk drie opties overwogen: een beweegbare brug van 7,4 meter hoog, een beweegbare brug van 9,1 meter hoog en een aquaduct. De draaibrug biedt volgens Rijkswaterstaat de veiligste oplossing.
De vervanging van de brug is dringend noodzakelijk vanwege de verslechterende staat. Onderzoeken in 2018 toonden aan dat de constructieve veiligheid van de brug niet meer voldeed, wat leidde tot gewichtsbeperkingen. In 2017 mocht verkeer slechts over één rijstrook rijden door vallende betonbrokken onder de brug. Zwaar verkeer moet momenteel omrijden, hoewel bussen van Arriva na overleg met Rijkswaterstaat zijn vrijgesteld van het verbod. Gebruikers van het fietspad kunnen er wel gewoon langs.
In 2021 werd er in de voorjaarsnota uiteindelijk geld vrijgemaakt voor de vervanging van de brug, ondanks dat er toen nog geen budget beschikbaar was. Rijkswaterstaat is nu op zoek naar een ingenieursbureau dat meerdere bruggen in Fryslân kan ontwerpen. Ook andere bruggen op de vaarroute, zoals die bij Spannenburg, zijn aan vervanging toe.
In 2017 mocht het verkeer over slechts één rijstrook rijden vanwege vallende betonbrokken onder de brug.
Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan